Dossier Aanslagen Brussel

Het gaat weer beter met Brussels Airport

De gevolgen van de aanslagen van 22 maart hebben ook in mei nog gewogen op de passagiersaantallen op Brussels Airport. Maar "de passagierscijfers stijgen elke week en de laatste week benaderden ze zelfs de cijfers van vorig jaar", zegt de luchthaven in een persbericht. Brussels Airlines en de lowcostspelers op de luchthaven konden in mei alweer groeicijfers noteren.

Over de hele maand mei ontving Brussels Airport ruim 1,97 miljoen passagiers, nog 8,4 procent (of ongeveer 180.000) minder dan in mei 2015. In april bedroeg het verschil met een jaar eerder nog 16,9 procent.

Volgens Brussels Airport is er "een systematische groei van het aantal passagiers over de weken heen". Zowel Brussels Airlines als de lowcostmaatschappijen tekenden in mei opnieuw positieve groei op, klinkt het nog.

Het grootste knelpunt zit bij de "lokaal opstappende passagiers", waar er nog -12,8 procent werd opgetekend. Het aantal transferpassagiers daarentegen lag 18,1 procent hoger dan in mei 2015. "Internationale reizigers hebben dus het vertrouwen in Brussels Airport als overstapluchthaven behouden", stelt de luchthaven.

Het vrachtvervoer staat volgens Brussels Airport al opnieuw op het niveau van voor de aanslagen. "Het volvrachtvervoer en de expressdiensten knopen weer aan met groeicijfers, enkel het vrachtvervoer aan boord van passagierstoestellen tekent nog verlies op door het beperktere aantal vluchten in het begin van de maand", zo staat in het persbericht.

Het aantal vluchtbewegingen op de luchthaven lag in mei nog 2,5 procent lager dan een jaar geleden. "De daling is te verklaren door de beperkte capaciteit voor vertrekkende passagiersvluchten per uur op het vluchtschema."