Bellot zegt nee tegen meer vluchten

Federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) is gekant tegen elke vraag voor meer vluchten op Brussels Airport, laat hij weten in een interview met L'Echo. Hij raadt de luchthavenuitbater aan te mikken op een verhoging van de capaciteit van de vliegtuigen.

"De teksten garanderen 250.000 vluchten per jaar waarvan 16.000 's nachts. "Wat mij betreft, is er geen sprake van dat aantal te verhogen. Er zijn wegen om het succes van de luchthaven te laten groeien door een verhoging van de bezettingsgraad van de vliegtuigen. Tien jaar geleden waren er 77 reizigers per vliegtuig. Vandaag zitten we aan iets meer dan 100. Het volstaat dat te laten groeien tot 130", vindt de minister.

Anke Fransen, woordvoerder van Brussels Airport Company laat weten dat BAC een wettelijke verplichting heeft om een minimumcapaciteit van 74 gecoördineerde vliegbewegingen per uur te garanderen. En  dat er bovendien geen wettelijke beperking op het aantal vliegbewegingen op de luchthaven bestaat, buiten de beperking van 16.000 nachtslots per jaar.

"Om de economische groei van het land en de connectiviteit te kunnen verzekeren, is het noodzakelijk dat Brussels Airport het verwachte Europese groeigemiddelde van 2 à 3 % in volumes per jaar kan evenaren volgens het principe van de evenwichtige aanpak rekening houdend met de economische ontwikkeling van de luchthaven en de luchtvaartmaatschappijen en de impact op de omgeving", geeft Fransen nog mee.

Brussels Airport Company zegt ook steeds bereid te zijn om de dialoog aan te gaan met alle betrokken stakeholders om een coherente en stabiele regelgeving uit te werken die een duurzame ontwikkeling van de luchthaven beoogt.