Federale ambtenaar zit 16 dagen ziek thuis

De gemiddelde federale ambtenaar zat vorig jaar zestien werkdagen ziek thuis. Dat is één dag meer dan vijf jaar geleden en zelfs vier dagen meer dan vandaag in de privé, schrijft Het Laatste Nieuws vandaag. "Het ambtenarenkorps is dan ook ouder", argumenteert de vakbond.

Werkende Belgen waren nooit zo vaak ziek als vandaag. Vooral het aantal werknemers die langdurig buiten strijd zijn door stress, burn-out, depressie, rugproblemen of kanker kende de jongste jaren een forse stijging - en dat weegt op de algemene absenteïsmecijfers. Ook bij de ambtenaren.

De federale overheid noteerde vorig jaar 1,218 miljoen ziektedagen, tegenover 1,242 miljoen in 2011. Een daling dus, maar in die periode is het aantal ambtenaren wel verminderd van 82.308 naar 74.976. En daar wringt het schoentje net, volgens het ACV. "De mensen zitten op hun tandvlees door alle besparingen. En doordat er al jaren heel weinig jonge krachten bijkomen, veroudert de populatie en krijg je dus meer kwaaltjes."

Bevoegd minister Steven Vandeput (N-VA) heeft geen groot plan rond burn-outpreventie, maar wil zieken vlotter terug aan de slag krijgen via kleine ingrepen, zoals het makkelijker maken van overplaatsingen. Controles op ziekteverzuim gebeuren voortaan ook meer op vraag van de diensthoofden, in plaats van steekproefgewijs.