Eten we in 2017 5% minder calorieën?

Door voedingsproducten een gezondere samenstelling te geven, moet het aantal calorieën dat de Belgische consument tot zich neemt tegen eind 2017 met gemiddeld vijf procent worden teruggedrongen. Dat blijkt uit een akkoord dat minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) samen met voedingsfederatie Fevia en handelsfederatie Comeos heeft ondertekend.

Er wordt in de eerste plaats gefocust op een vermindering van het suiker- en vetgehalte van de voedingsproducten. Daarnaast zal ook de samenstelling van de producten worden aangepast, bijvoorbeeld door ze van meer vezels te voorzien. Ook het aanbieden van kleinere porties of een betere informatieverstrekking aan de consument moet helpen om dat doel te bereiken.

Concreet werden voor iedere productcategorie waarvan de samenstelling in België beslist wordt, aparte normen opgesteld. Zo engageert de sector zich ertoe om de suikerinhoud van frisdranken met gemiddeld tien procent terug te dringen tegen 2020. De zuivelproducten zullen tegen dan ook acht procent minder toegevoegde suikers bevatten. Voor ontbijtgranen bedraagt het doel dan weer vier procent minder suikers, vijf procent meer vezels en acht en half procent meer volkoren.

De verschillende partijen werken al sinds 2012 aan het voorstel. Minister van Volksgezondheid De Block prees bij de ondertekening het enagement van de betrokken sectoren. "De Belgen zijn bourgondiërs, die niet graag een toegeving doen op het vlak van smaak. Maar toch heeft de sector durven inzetten op deze evolutie", aldus de minister. De resultaten zullen eind 2017 geëvalueerd worden. "Dan wordt bekeken waar we staan en wat de volgende stappen zijn die genomen moeten worden", zegt De Block.