1 op de 4 kleuters met tablet in bed

Een kwart van de kleuters gebruikt een tablet of computer voor het slapengaan. Bij lagereschoolkinderen is dat zelfs een op de drie. Dat blijkt uit een enquête van CM bij 2.300 leden. "En laat die tablet of computer er net voor zorgen dat kinderen minder snel moe worden", zegt Griet Rummens, diensthoofd Gezondheidspromotie bij CM. 

Met een rustig en vast slaapritueel verloopt het slapengaan vlotter. En het helpt voor een goede nachtrust. Maar 15 procent van de kindjes tussen één en drie jaar gebruikt in dat halfuur voor het slapengaan nog een tablet, laptop of computer. Bij de drie- tot zesjarigen is dat 25 procent, in de lagere school zelfs 30 procent.

"Kinderen zijn actief bezig op deze media. En door het blauwe schermlicht van een tablet, laptop, computer of smartphone maken ze minder snel het hormoon melatonine aan dat hen moe maakt. Inslapen wordt dus moeilijker", legt Griet Rummens uit. "Vooral ouders met kinderen tussen één en drie merken dat. Zij moeten vaker opnieuw naar de kamer omdat inslapen niet goed lukt. Het slaapritueel wordt dus beter anders ingevuld."

Geen verhaaltjes meer?
Tandenpoetsen, pyjama aandoen, naar het toilet gaan, een nachtzoen geven. 97 procent van de ouders met een kind tussen één en drie jaar oud heeft een vast slaapritueel. Bij de drie- tot zesjarigen is dat 96 procent, bij kinderen in de lagere school 87 procent. Bijna alle ouders houden zowel in de week als in het weekend vast aan deze gewoontes.

"Maar een bedtijdverhaaltje maakt bij velen jammer genoeg geen deel uit van het ritueel", zegt Griet Rummens. 38 procent van de één- tot driejarigen krijgt nooit een verhaaltje. In de kleuterklas is dat 17 procent, in de lagere school 48 procent. "Voorlezen voor het slapengaan zorgt nochtans voor een intiem en rustgevend moment. Een ideale afsluiter van de dag dus, ook voor oudere kinderen."

Bekijk ook: