Post verstoord door "massale" staking

Bij bpost is gisteravond zoals aangekondigd een 24-urenstaking gestart. De deelname in de vijf sorteercentra in ons land zou in ieder geval “massaal” zijn volgens vakbondsafgevaardigde Stéphane Daussaint van CSC. Daardoor is de postbedeling zwaar verstoord, al verschilt de impact sterk per regio.

Terwijl in Vlaanderen 80 procent van de rondes is verzekerd, bedraagt dat cijfer in de provincie Luik 30 procent en in de rest van Wallonië 50 procent. In Brussel is zelfs 85 procent van de uitreikingsdiensten verzekerd.

Om 22.00 uur gisteravond doken de eerste stakerspiketten op aan de sorteercentra van Brussel, Charleroi, Luik, Antwerpen en Gent. 75 tot 80 procent van de medewerkers zou er aan de staking deelnemen. Transport van brieven en pakjes naar de verdeelcentra was bijgevolg onmogelijk. Bpost probeerde daarom afgelopen vrijdag en het voorbije weekend zoveel mogelijk post naar de verdeelcentra te brengen.De kranten zijn wel overal uitgereikt.

De twee grote vakbonden voeren actie omdat er volgens hen maar geen oplossing komt voor verschillende problemen op de werkvloer. Zo klagen ze over het gevaar van een naderende privatisering, een chronisch personeelstekort, onrealistische productiviteitsvereisten, en een toenemende drang naar flexibiliteit van het personeel. Ook de afgesprongen deal met PostNL heeft tot ongerustheid geleid.