DOVO gebruikt GSM-stoorders

De ontmijningsdienst DOVO gebruikt sinds februari 'jammers'; dat zijn stoorzenders die het binnen een bepaald gebied onmogelijk maken om een gsm te gebruiken. Ze doen dat omdat terroristen bommen zouden kunnen activeren met hun gsm. Volgens Veli Yüksel is het gebruik van die toestellen illegaal, maar minister van Defensie Vandeput (N-VA) ontkent dat. Als DOVO de stoorzenders wilt gebruiken, moet het wel om speciale toestemming vragen. Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) werkt aan een regularisatie. 

De bewuste zenders kunnen stoorsignalen uitzenden in dezelfde frequentie als gsm-toestellen, waardoor het signaal wordt geblokkeerd. Gsm's die zich binnen een straal van zo'n toestel bevinden, kunnen geen oproepen meer verzenden of ontvangen.  Het leger gebruikt dergelijke apparaten al langer op buitenlandse missies. Sinds februari werkt ontmijningsdienst DOVO ook in België met stoorzenders, omdat de dienst sinds de aanslagen van 22 maart massaal moet uitrukken voor bommeldingen. 

Illegaal
Maar stoorzenders mogen enkel gebruikt worden tijdens buitenlandse missies. Volgens Veli Yüksel, de defensiespecialist van CD&V in het parlement, worden die dus illegaal gebruikt. Maar volgens defensieminister Vandeput bestaat er wel degelijk een geldige procedure. Als DOVO de 'jammer' wil gebruiken bij een ontmijningsoperatie, moet daarvoor de toestemming gevraagd worden aan een magistraat. Die kan bepalen om op een welbepaalde plaats, in een welbepaalde situatie omwille van de nationale veiligheid een uitzondering toe te staan om de toestellen te gebruiken.

De Croo laat weten dat hij aan een oplossing werkt. "Er is een toenemende dreiging van aanslagen door middel van ontploffingstuigen die op afstand worden gecontroleerd. Daarom gaan we de toelating voor het gebruik van jammers uitbreiden", zegt de woordvoerder van De Croo.