Half miljoen leningen in het rood

Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar is het aantal nieuwe niet-hypothecaire leningen in ons land met tien procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode in 2015. Dat blijkt uit een analyse van de financiële vergelijkingssite TopCompare.be, die de krant De Zondag kon inkijken.

Het aantal consumentenkredieten met belastingachterstand blijft maand na maand pieken, tot meer dan 580.000 in april van dit jaar. Uit cijfers van de Nationale Bank van België blijkt dat sinds 2012 het aantal consumentenkredieten niet meer stijgt en daar lijkt nu verandering in te komen. Want sinds de tweede helft van 2015 is er een sterke toename van het aantal leningen op afbetaling. Deze leningen dienen voornamelijk voor de financiering van een autoaankoop of renovatie.

Lage interestvoet
Volgens Wouter Vanderheere, mede-oprichter van TopCompare.be wijst de opmars op een toegenomen consumentenvertrouwen. “Ook de lage interestvoet speelt een belangrijke rol. Zo kwamen verschillende banken de voorbije maanden met bodemrentes op auto- en renovatieleningen”.

Het verontrustende is dat het aantal kredietnemers met belastingachterstanden verder oploopt. Dit probleem is sinds 2012 al zichtbaar maar lijkt jaar na jaar grotere proporties aan te nemen.

Wanbetalers
“Sinds april vorig jaar is het aantal achterstallige contracten met vijf procent toegenomen. Deels is dit te wijten aan een groot deel ‘oude’ verkopen op afbetaling  die mensen maar niet lijken te kunnen aflossen. Bijna 30 procent van de uitstaande contracten hebben nu een betalingsachterstand. Anderzijds zijn kredietopeningen ook de grote boosdoener”.

“Sinds de tweede helft van 2015 komen er per maand gemiddeld een recordaantal van meer dan 9.000 nieuwe wanbetalingen op kredietopeningen bij”, zegt TopCompare. Vaak lijken consumenten onvoldoende de kosten en de maandelijkse lasten  te kunnen inschatten van een krediet.