Dossier Vakbondsacties

Cipiers bellen gezin premier wakker

Zowat twintig cipiers uit de gevangenis van Namen, aangesloten bij de Franstalige vakbonden CGSP en CSC, zijn vanochtend samen met een drietal collega's uit Lantin (provincie Luik) naar het huis van eerste minister Charles Michel in het Waals-Brabantse Waver getrokken. Dat werd uit vakbondsbron vernomen. De lokale politie geeft geen commentaar. De premier betreurt de actie, die zijn vrouw en dochtertje angst heeft aangejaagd.

Volgens de vakbondsbron kwamen de cipiers rond 5.30 uur bij de premier aan. "We hebben tot 6 uur gewacht en dan hebben we aangebeld. Zijn vrouw deed open. Ze zei dat hij er niet was", aldus een CSC-afgevaardigde. Hij benadrukt dat het niet de bedoeling was om keet te schoppen, maar enkel om de premier te zien en hun eisen opnieuw over te maken. De cipiers zeggen dat ze het gevoel hebben dat er niet naar hen wordt geluisterd.

Tegenvoorstel
CGSP en CSC ondertekenden het protocolakkoord niet dat door andere vakbonden bereikt werd met minister van Justitie Koen Geens. De twee Franstalige bonden lanceerden een tegenvoorstel, maar de premier liet hen weten dat "de onderhandelingen afgelopen zijn". De staking wordt voortgezet in de gevangenissen van Lantin, Andenne, Namen, Bergen en Doornik.

"Angst"
De politie in Waver noteerde de identiteitsgegevens van twee vakbondsverantwoordelijken. Rond 7.30 uur vertrokken de cipiers. Ze hebben beloofd terug te keren totdat Charles Michel bereid is hen te ontmoeten. "Het nachtelijke bezoek heeft zijn vrouw en hun dochtertje van vier maanden angst bezorgd. De cipiers maakten veel lawaai", aldus de woordvoerder van de premier. Een delegatie van de cipiers kan worden ontvangen op het kabinet van de premier, als ze dat wensen, aldus nog de woordvoerder.