Spoorstaking lijkt weer even afgewend

De socialistische spoorvakbond ACOD/CGSP zal zondagavond niet overgaan tot een staking. Er wordt een nieuwe reeks voorstellen overgemaakt aan de spoordirecties, waarover in de loop van volgende week overlegd moet worden, zo is vernomen bij Michel Abdissi, van de Franstalige vleugel van de vakbond. De stakingsdreiging wordt met minstens een week uitgesteld.

"We reiken een laatste keer de hand uit. We hopen dat deze stap geapprecieerd wordt", zo zegt Abdissi na afloop van een meer dan twee uur durende bijeenkomst van het nationaal uitvoerend bureau van de vakbond.

"We doen een nieuwe reeks voorstellen, waarover in de loop van volgende week onderhandeld wordt", zo klinkt het nog. Tot dan roept de vakbond zijn leden op om aan het werk te blijven. Vóór zondagavond 19 juni zal er dus niet worden gestakt.

Bij spoorwegmaatschappij NMBS reageert men zeer tevreden op het feit dat de stakingsdreiging alvast met een week is uitgesteld. "Het is uiteraard zeer goed nieuws voor de reizigers dat de staking is afgeblazen", zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols, die verder niet wil ingaan op het verloop van de onderhandelingen.

Ook HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel, is tevreden dat het overleg wordt voortgezet. "Volgende week zetten we echt alles op alles. We hopen dat we er dan wel uit zullen raken", aldus woordvoerster Kim Buggenhout.