Ware muggenplaag op komst

Begint het al te jeuken? Bereid je dan maar voor, want over enkele weken komt er een heuse muggenplaag aan. De hevige regenval van de afgelopen dagen en de aangename temperaturen maken van Vlaanderen een ideale kweekvijver voor muggen.

De vele regen heeft ervoor gezorgd dat er overal in ons land veel stilstaand water is. Van plassen in weides tot bloempotten die onder water staan en ga zo maar door. “Allemaal ideale plaatsen voor muggen om hun eitjes in te leggen. Bovendien zit er in dat stilstaand water geen roofdier zoals vissen om die eitjes op te peuzelen”, legt entomoloog Patrick Grootaert uit.

Binnen een week of twee mogen we een ware uitbarsting van de muggenpopulatie verwachten. Muggen die enkele maanden leven en zich nog eens massaal gaan voortplanten. Een zomer vol muggen dus. Ontkomen lijkt onmogelijk.

Citroen en knoflook
Maar wat kan je dan wel doen? Eerst en vooral is ze buitenhouden al een goed begin. Een muggenraam kopen dus. Of een muggennet over je bed hangen is ook doeltreffend. “En smeren met muggenmelk blijft de boodschap”, zegt Grootaert nog.

Er zijn ook wat natuurlijke middeltjes. Zo zijn muggen niet echt fan van de geur van citroen of lavendel. Lavendeltakjes in de buurt van je bed of huidproducten met lavendel- of citroengeur zullen ze weghouden. Maar ook een extra teentje knoflook in je eten kan wonderen doen. Muggen zijn namelijk geen liefhebber van de knoflookoliën die dan via de huidporiën naar buiten komen.

En wat met zoet bloed?
Iedereen heeft het wel eens voor: je zit buiten en jij wordt massaal gestoken, je buurman helemaal niet. “Omdat je zoet bloed hebt”, wordt dan vaak gezegd. Maar eigenlijk is dat een mythe. Vrouwelijke muggen zijn altijd op zoek naar bloed voor de groei van hun eitjes. Zoet bloed speelt daar geen rol in. Lichaamsgeur daarentegen wel. En de hoeveelheid koolstofdioxide die je uitstoot.