Extra verlof voor 200 gedetineerden

Zowat tweehonderd gedetineerden uit verschillende Waalse gevangenissen krijgen nog een week extra penitentiair verlof omdat hun cipiers nog steeds aan het staken zijn. Dat is bevestigd aan onze redactie.

"Het verlof geldt enkel voor gevangenen waarvan de drie vorige verlofperiodes zonder probleem verliepen en die een straf uitzitten van minder dan tien jaar", klink het bij kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). "Mensen die terechtstaan voor moord, zedenfeiten of terroristische daden komen niet in aanmerking voor het extra penitentair verlof."

Staking
Eind mei werd al duidelijk dat sommige gevangenen zouden kunnen genieten van een extra lang penitentiair verlof, ongeveer vijftien dagen in plaats van de gewoonlijke 36 uur. Alles had te maken met de staking in de - vooral Franstalige en Brusselse - gevangenissen, waardoor de toestand voor de gedetineerden stilaan onleefbaar werd. Ze kunnen ook nauwelijks tot geen bezoek ontvangen.

Voorwaarden
Hoewel in sommige gevangenissen de cipiers opnieuw aan het werk zijn gegaan, blijft de staking in andere instellingen na meer dan vijftig dagen voortduren. Daarom is beslist om enkele gedetineerden nog een week extra penitentiair verlof toe te kennen. Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan het extra lange verlof.