Gentse frietoorlog beslecht

De Gentse frietoorlog werd vandaag beslecht op een veiling waar kon worden geboden op de vergunningen om een aantal frietkramen uit te baten. Voor het eerst gaan die gewoon naar de hoogste bieder. Vroeger kon de huidige uitbater zijn licentie behouden door 5% meer te bieden dan het hoogste bod, maar die regel werd onlangs geschrapt. Dat leidde tot fel protest van de Gentse frituristen, maar een rechter gaf hen eerder deze week ongelijk.

Een frituuruitbaatster die vandaag de bieding verloor en dus haar standplaats kwijt is, was ontroostbaar. Iemand bood 14.000 euro, terwijl de uitbaatster vroeger maar 3.750 euro betaalde. De politie probeerde de vrouw nog te kalmeren, maar uiteindelijk moest ze toch met de ziekenwagen weggebracht worden. 

Eerder deze week dumpten misnoegde frituristen nog 2 ton rauwe frieten op de trappen van het stadhuis. En gisteren brandde een frietkraam uit, volgens het parket gaat het om brandstichting. Of die brand te maken heeft met de ‘frietoorlog’ is niet helemaal duidelijk.