Optima verliest verzekeringsvergunning

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) legt Optima Bank tijdelijk een absoluut verbod op om activiteiten van verzekeringsbemiddeling uit te oefenen. Die aankondiging komt er nadat het parket een gerechtelijk onderzoek startte naar Optima Bank, dat eerder deze week liet weten afstand te willen doen van haar bankvergunning. De Nationale Bank had als gevolg van die beslissing de rekeningen van Optima-klanten geblokkeerd.

De schorsing is tijdelijk, in afwachting van het definitief resultaat van een onderzoek van de FSMA naar Optima Bank. Die onderzoekt of Optima Bank de inschrijvingsvoorwaarden voor de verzekeringsmakelaar naleeft. De schorsing houdt een absoluut verbod in om activiteiten van verzekeringsbemiddeling uit te oefenen. Optima Bank had dinsdag officieel aangekondigd haar bankvergunning op te zeggen en zo de laatste stap te zetten om hun bankactiviteiten stop te zetten.

In 2015 al had de bank alle spaarrekeningen en kredieten afgesloten. Op de gewone depositorekeningen stond alles in totaal nog zo'n 90 miljoen euro. Die rekeningen werden gisteren dus door de Nationale bank geblokkeerd, om een gelijke behandeling te verzekeren van alle klanten en schuldeisers. Via het Garantiefonds zijn de fondsen van iedere klant wel gewaarborgd tot 100.000 euro per klant.

Na een inspectie van de Nationale Bank werd ook een dossier overgemaakt aan het parket, dat een gerechtelijk onderzoek opende. Daarbij zou vooral topman Jeroen Piqueur in nauwe schoentjes zitten, nadat de controle verschillende onregelmatigheden en mogelijk strafrechtelijke inbreuken aan het licht zou gebracht hebben. Piqueur zou via ongewoon hoge kostennota's en facturen voor fictieve diensten belangrijke bedragen uit Optima Bank hebben weggesluisd.