Wanneer wordt natuurramp erkend?

De afgelopen twaalf dagen werden verschillende regio’s in ons land getroffen door wateroverlast. Onder andere in de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen liep het water huizen binnen en zorgde het voor enorme schade. Vlaams minister-president Geert Bourgeois laat onderzoeken of de getroffen gemeenten in aanmerking komen voor een erkenning als ramp. Maar wanneer spreek je over een ramp?

Allereerst moet een natuurramp steeds erkend worden door de bevoegde minister. Omdat sinds de zesde staathervorming dit een Vlaamse bevoegdheid is, beslist Vlaams minister-president Geert Bourgeois over alle rampen na 2014 op het grondgebied van het Vlaamse Gewest. Bourgeois schat dat hij in het najaar van 2016 het dossier kan voorleggen aan de Vlaamse regering zodat deze kan beslissen over de wateroverlast een ramp is of niet.

Aantal liter water per vierkante meter
Het aantal liter water per vierkante meter is een belangrijk criteria bij het bepalen of een natuurfenomeen een ramp is of niet. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) analyseren de regenval en het moet dan gaan om 30 liter per vierkante meter in een uur tijd of 60 liter per vierkante meter in 24 uur tijd.

Gemeenten
Wanneer er zich een natuurramp heeft voorgedaan, is het de taak van de getroffen gemeente om daar zo veel mogelijk gegevens over te verzamelen. De burgemeester geeft dan al deze informatie door aan het Vlaams Gewest, dat dan een raming van het bedrag en de omvang van de schade kan opmaken, alsook het aantal slachtoffers kan vaststellen. Geert Bourgeois heeft de gemeenten nu gevraagd om tegen ten laatste 30 juni hun dossier in te dienen.

Gwendolyn Rutten (Open Vld) vroeg de Vlaams minister-president gisteren of de overlast zou worden erkend als natuurramp. Mocht het noodweer als natuurramp erkend worden betekent dat dat alle schade die niet door brand werd veroorzaakt toch verzekerd is. Rutten woont zelf in de buurt van de Vlaams-Brabantse gemeente Aarschot en kon gisteren zelf aan den lijve ondervinden wat dat noodweer kon veroorzaken.

Bekijk ook: