Hoge haag rond huis? Meer kans op inbraak

De kans op inbraken is groter als je een hoge haag rond je woning hebt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. Zo'n haag maakt een woning wel minder toegankelijk, maar bemoeilijkt het zogenaamde sociale toezicht, en daar profiteren inbrekers van. 

In België worden ongeveer 75.000 inbraken per jaar gepleegd. Dat zijn er ruim 200 per dag. Bij zeven procent van de adressen wordt binnen een jaar opnieuw ingebroken, in één procent van de gevallen zelfs drie of meer keer. 

Uit het onderzoek blijkt dat toezicht een belangrijke rol speelt bij de woniningbraken. Zo belemmeren hoge heggen rond een woning, die weliswaar de woning minder toegankelijk maken, het zicht en verhogen zo de kans op inbraak. “De kans op inbraak is lager als aangrenzende huizen zichtbaar zijn", aldus onderzoekster Marlijn Peeters.  "Ook in doodlopende straten, waar minder voorbijgaand verkeer is, is er een lagere kans op inbraak. Wellicht is het daar voor bewoners gemakkelijker om toezicht te houden op de mensen die in de straat aanwezig zijn."

Ook de netheid van straat en woning, en de afwezigheid van graffiti en afval, zijn een indicatie van een betere controle op de omgeving. “Een woning die netjes onderhouden is, straalt uit dat het minder gemakkelijk is om binnen te komen.”