Wordt februari alcoholvrije maand?

De Stichting tegen Kanker roept met de campagne 'Tournée Minérale' op om in februari 2017 een maand geen alcohol te drinken. Het is de bedoeling om op die manier mensen te laten stilstaan bij hun alcoholgebruik.

Alcohol drinken is heel normaal geworden. in 2013 dronk 82 procent van de Belgen alcohol. Een glas wijn bij het eten, een pint na het sporten, voor velen maakt het deel uit van de dagelijkse routine. Toch zijn er heel wat risico’s verbonden aan alcohol, en dat niet alleen voor de problematische gebruikers. “Alcohol doet het risico op verschillende kankers toenemen”, vertelt dr. Mathijs Goossens, woordvoerder van Stichting tegen Kanker.

Het is al een paar jaar een opkomende rage: een hele maand geen druppel alcohol drinken. Tot nu toe waren dat voornamelijk spontane beslissingen van individuen. Zij deden het als gezondheidskuur of om even de uitdaging aan te gaan. Stichting tegen Kanker en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) willen op dit enthousiasme inpikken. Ze slaan de handen in elkaar voor de nieuwe sensibiliseringscampagne ‘Tournée Minérale’.

De campagne zal begin 2017 van start gaan en alle Belgen oproepen om in februari alcohol een maand lang af te zweren. “We hebben die maand niet alleen gekozen omdat ze maar 28 dagen telt,” lacht Mathijs Goossens van Stichting tegen Kanker. “De eindejaarsfeesten in december en de recepties in januari zijn typisch een periode van overdaad, ook op vlak van alcohol. De maand februari is dus een goed moment om daar even van te bekomen, en het jaar fris in te zetten.”

Poll: Zou jij deelnemen aan een alcoholvrije maand?