Çavaria geschokt na homofobe YouTubehit

"Verontwaardiging", dat was het gevoel dat opkwam bij Çavaria, de vereniging die opkomt voor holebi’s en transgenders, bij het bekijken van het YouTubefilmpje ‘Wat zou je doen als je kind homo was?'. De antwoorden die gegeven worden, zijn bijzonder verontrustend. "Ik laat hem adopteren", "Ik gooi hem gewoon buiten" en "Hij gaat de kelder in zonder eten" zijn enkele voorbeelden. Intussen is de video van de Limburgse Turk Ergin Arslanbas al meer dan 95.000 keer bekeken.

Niet alleen uitspraken zoals "Ik zou hem met de riem slaan", schokken Çavaria, maar ook het feit dat er niets tegenover gesteld wordt of dat de uitspraken niet gekaderd worden. Ook twee Limburgse holebi-volksvertegenwoordigers van sp.a, Els Robeyns en Rob Beenders reageren "met verbijstering" op de ophefmakende videoblog.

Agressieve antwoorden
"De videoblogger zegt dat hij ongemakkelijke vragen stelt", zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van Çavaria. "Maar volgens ons is er om te beginnen niets 'ongemakkelijks' aan het feit dat iemand holebi is." Arslanbas krijgt van de Limburgse jongeren alvast een aantal agressieve antwoorden zoals "ik gooi die buiten" of ik los het op "met een flesje cola en vaseline".

Omkadering
"De interviewer laat hier en daar wel blijken dat hij het niet eens is met wat gezegd wordt", aldus Borghs, "maar dat is niet voldoende. Hij selecteert vooral negatieve antwoorden. Hij laat ook niemand aan het woord die deze antwoorden kadert. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij dit soort negatieve uitspraken de homofobe toehoorders alleen maar gesterkt worden in hun vooroordelen."

"Het is volkomen onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat een deel van onze jongeren er zulke onverdraagzame opvattingen over holebi's op nahoudt", vinden Beenders en Robeyns van sp.a. "We willen graag in gesprek gaan met de jongeren die in het filmpje aan het woord komen."