Waarom zoveel regen op enkele plaatsen?

Ook gisteravond zorgde het onweer opnieuw voor erg veel schade op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Al bijna twaalf dagen hangt dezelfde depressie boven ons land. Maar hoe komt het dat de hoeveelheid neerslag zo groot is op enkele plaatsen?

“In de kern van de depressie die boven België hangt, zit erg weinig wind. Dus als er onweders ontstaan, gaan die zich nauwelijks verplaatsen”, aldus VTM-weerman David Dehenauw. “Alles blijft op dezelfde plaats uitregenen en dat is wat er zich de afgelopen dagen in bepaalde gemeenten heeft afgespeeld.”

Er is wel beterschap in zicht, maar niet voor lang. “De komende dagen verwachten we wel droger weer, maar in de loop van het weekend en volgende week volgen wel weer perioden van regen en onweersbuien”, zegt Dehenauw.

Opwarming
De opwarming van de aarde kan volgens Dehenauw ook een reden zijn voor de hevige buien in ons land. “Door de opwarming kan warme lucht meer waterdamp bevatten. Het duurt wat langer voor het begint te regenen, maar áls het regent, dan zijn de buien wel zwaarder omdat er meer water in de lucht zit. Dat zien we nu ook al op een aantal plaatsen in België. Ik verwacht dat dit zich verder zal voltrekken.”