Na de zondvloed: hier is er nog miserie

Na de zondvloed van gisteren zijn er ook vandaag nog problemen door wateroverlast. Vooral in Limburg en Vlaams-Brabant is het water nog niet volledig weg. In Oost-Vlaanderen is het nu vooral schade opmeten. In Brussel is de Woluwetunnel nog steeds in één richting afgesloten. Bij zes waterlopen in Vlaanderen is het alarmpeil overschreden. Via de website van waterinfo.be kan je zien waar er nog wateroverlast dreigt.

In Oost-Vlaanderen is vooral de regio rond Geraardsbergen getroffen. Daar kwam het water op sommige plaatsen een meter hoog. Uiteindelijk werden enkele tientallen mensen geëvacueerd uit hun huizen. Rond middernacht werd het medisch interventieplan afgeblazen. De Dender bereikte deze ochtend een alarmpeil.

"Nog nooit meegemaakt"
Guido Depadt, burgemeester van Geraardsbergen, is onder de indruk van de wateroverlast in zijn gemeente. “Het is van 1954 geleden dat er zo veel wateroverlast is geweest. Ik heb dit nog nooit meegemaakt”, zegt Depadt.

Vooral de oorzaak van de overstroming is ongezien: “Vroeger hadden we om de vier jaar overstromingen, door waterlopen die uit hun oevers treden. Maar dit: neerslag die allesoverweldigend is, dat heb ik nog nooit meegemaakt.”

Gemeentelijk rampenplan
Ook rond Sint-Pieters-Leeuw en Halle gingen de hemelsluizen volledig open. Daar werd het gemeentelijke rampenplan afgekondigd. Het waterpeil van de Zuunbeek in het Dijlebekken is nog steeds kritiek.

Aarschot-Diest-Tienen
Aan de andere kant van Brussel was het vooral de driehoek Aarschot-Diest-Tienen die het zwaar te verduren kreeg. De gemeente Rillaar is herschapen tot een modderpoel. Verder blijft in het Demerbekken het alarmpeil overschreden op de Grote Motten in zowel Rillaar als Tielt en de Grote Losting in Wezemaal. In Brussel zelf werden enkele metro’s gesloten omdat ze onder gelopen waren. Vandaag is er nog wateroverlast in de Woluwetunnel, die is gesloten.

Limburg
In Limburg was het vooral de regio rond Maaseik en Diepenbeek die te veel water moest slikken. De hulpdiensten kregen er honderden oproepen van straten die blank stonden, water in huizen en ondergelopen kelders. De brandweerdiensten hebben in vannacht nog ondergelopen kelders van woningen moeten leegpompen in Neeroeteren, Opoeteren en Maaseik. De Breeërsteenweg blijft afgesloten, omdat de rijbaan nog onder water staat. De Langerenstraat in Neeroeteren is ook afgesloten. Borstelwagens van de stad Maaseik en de Civiele Bescherming maakten eerst de belangrijkste doorgangswegen schoon, zoals de Fortstraat-Hoevenstraat en de Neeroeterenstraat in Opoeteren. Andere kleinere straten worden de komende dagen schoongemaakt. Burgemeester Jan Creemers (CD&V) van Maaseik blies woensdagmorgen het gemeentelijk rampenplan af.