Zo woedend zijn Gentse frituristen

Enkele frituristen hebben vanmiddag het stadhuis in Gent besmeurd met 2000 kilogram rauwe frieten. Ze protesteren daarmee tegen de geplande veiling van hun standplaats die deze week plaatsvindt. De stad Gent besliste onlangs de vijfprocentregel af te schaffen, waardoor heel wat frietkoten een nieuwe eigenaar dreigen te krijgen.

De frituuruitbaters trokken naar de Raad van State om een nieuw toewijzingsreglement voor frituren op het openbaar domein aan te vechten. Groot verschil met vroeger is dat zittende uitbaters niet meer kunnen overbieden. Door vijf procent meer te betalen dan de hoogste bieder, konden frituristen in het verleden hun concessie verlengen. Door het nieuwe reglement krijgt de hoogste bieder nu de plaats toegewezen.

Een groep frituristen trok naar de Raad van State om twee collegebesluiten over het reglement aan te vechten, maar ving daar vanmiddag bot. Volgens de Gentse schepen van Financiën Christophe Peeters (Open Vld) verklaarde het hoogste rechtscollege hun eis ongegrond. Er loopt nu wel nog een burgerlijke procedure, maar desondanks gaat de veiling voor het toewijzen van de concessies donderdag wel door.