Zeg eens 'goeiendag' tegen een vreemde

Een groep bedrijven en verenigingen roepen alle Belgen op om elke dag tegen een wildvreemde goeiedag te zeggen. We moeten de mensen van dit land meer samenbrengen, vinden zij, om de angst na de aanslagen achter ons te laten, maar ook de frustraties door de stakingen. Daarom lanceren zij een campagne ‘Zeg maar Goeiendag’.

We hebben de test gedaan in Brussel. Onze journaliste sprak iedereen aan die ze op haar weg tegenkwam. Soms komt er helemaal geen reactie, heel veel mensen weten ook niet wat hen overkomt. Het valt op: een simpele goeiedag tegen een wildvreemde, we zijn het niet gewoon. “De mensen zijn allemaal met hun gsm bezig en in zichzelf gekeerd”, zegt een voorbijganger.

Een groep bedrijfsleiders, verenigingen en burgers geven nu het goede voorbeeld. Door elke dag één wildvreemde aan te spreken, willen ze alle Belgen in het hele land meer samenbrengen, en angst en onbegrip wegnemen. 'Zeg maar Goeiendag' komt op grote reclameborden op straat en op festivals te staan. De actie loopt tot het najaar.