Wateroverlast: Rampenplan in verschillende gemeenten

Hevig onweer trekt vanavond over ons land, met wateroverlast in heel wat regio's. Vooral Vlaams-Brabant is het zwaarst getroffen, maar ook andere provincies ondervinden hinder. In verschillende Vlaamse gemeenten is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

De onweders gaan gepaard met felle regenbuien en er is ook kans op grote hagelbollen die uit de lucht vallen. Het onweer trekt naar het noordoosten, maar omdat er heel weinig stroming in de lucht zit, blijft het lang ter plaatse hangen. Daardoor valt er heel veel regen op dezelfde plaats. Dat is vooral het geval in Vlaams-Brabant. Zo staat het centrum van Rillaar volledig onder water en kreeg de brandweerzone Vlaams-Brabant West op korte tijd een pak oproepen binnen.

Gemeentelijk rampenplan
Zowel in Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Aarschot en Rillaar is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd vanwege de zware wateroverlast sinds rond 17 uur een fel onweer met hevige regenval over de gemeenten trok. In Halle is ook voor het ziekenhuis een noodplan afgekondigd omdat ook dit dreigt te overstromen.

Ook in Maaseik werd later op de avond het gemeentelijk rampenplan afgekondigd na de hevige onweersbuien. "Er zijn enorm veel problemen in Opoeteren, Neeroeteren en Maaseik zelf. Er kwam ontzettend veel water van de bossen en de velden naar beneden gestroomd. Het water drong huizen en kelders binnen", aldus burgemeester Creemers.

Omdat er in enkele deelgemeenten van Geraardsbergen 200 tot 300 oproepen zijn voor wateroverlast, en ook tussen de 10 en 40 mensen geëvacueerd worden, is in Geraardsbergen het nood- en interventieplan afgekondigd.

Avondspits en Brussels Airport
Ook voor de avondspits heeft het onweer gevolgen. Omstreeks 20.30 uur stond er nog 20 kilometer file op de Vlaamse wegen, wat uitzonderlijk is. Zo stond er nog een lange file op de Brusselse ring vanaf Grimbergen tot Sint-Stevens-Woluwe. En in Bertem op de E40 waren twee rijstroken afgesloten voor het verkeer door wateroverlast. Op de binnenring was er ook hinder ter hoogte van Groenendaal. Daar was maar één rijstrook beschikbaar volgens het Vlaams Verkeerscentrum. Op de E17 stond er een file vanaf Moeskroen tot de parking in Rekkem en op de E314 was het nog filerijden vanaf Bekkevoort tot Halen.

Op de luchthaven Brussels Airport lopen een aantal vluchten vertraging op door het onweer. "Door de bliksemflitsen mogen een aantal activiteiten op de grond niet doorgaan", verduidelijkt Brussels Airport-woordvoerster Anke Fransen. "Dat veroorzaakt wat vertragingen. Zo gauw het onweer voorbij is, kunnen uiteraard alle activiteiten weer hernemen."

Alarmpeil op waterlopen
Op zes onbevaarbare waterlopen in Vlaanderen is het alarmpeil overschreden. Het gaat om een overschrijding in Oost-Vlaanderen, de Dender in Denderleeuw, de vijf andere overschrijdingen bevinden zich in Vlaams-Brabant. Concreet gaat het om de Molenbeek in Huizingen, de Voer in Vossem (Dorpsstraat), de Grote Losting in Wezemaal, de Grote Motte in Tielt en de Demer in Testelt.

Verder is het peil van onbevaarbare waterlopen op een twintigtal andere plaatsen in een waakfase dinsdagavond. Het gaat vooral om waterlopen in Zuid-Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg.

Regen van een maand
Dat er zo veel wateroverlast is, kan niet verwonderen: “Op sommige plaatsen viel er evenveel regen als normaal in een maand”, zegt VTM NIEUWS-journalist Nathalie Dyck. En het kan nog uren duren voor de situatie verbetert.

Metro's onder water
Noodweer heeft ook in Brussel verschillende straten blank gezet. En ook in verschillende metrostations staat er water: reizigers melden aan onze redactie dat er overlast is in Erasmus, Delta en Schuman. Verschillende mensen hebben foto's op sociale media gepost.

Waar en wanneer
Voor vandaag waarschuwt het KMI in het hele land met code oranje, behalve in de kuststreek. Op deze tabel zie je waar en wanneer onweer verwacht wordt.