Jobstudenten worden steeds kieskeuriger

Veel bedrijven hebben moeite om deze zomer genoeg jobstudenten te vinden. En dat ligt volgens de bedrijfsleiders aan die jobstudenten zelf. Ze zijn kieskeurig en veeleisend. Vuile klussen, daar passen ze voor. En ze willen alleen werken als het hen uitkomt: ze vragen bijvoorbeeld meteen vrij voor de festivals.

De kans is groot dat een groot aantal vacatures niet ingevuld raken, want veel studenten haken af als ze horen wat ze zullen moeten doen. De studenten die een job wel aanvaarden, willen dan weer zelf kiezen wanneer ze komen werken. “Ik probeer toch te plannen zodat mijn sport op de eerste plaats komt”, aldus een student. “’s Avonds heb ik ook meestal training en ik moet ervoor zorgen dat ik daar kan zijn.”

Meer werk
De studenten kunnen kieskeuriger zijn, omdat er dit jaar meer werk is voor hen. Dat heeft Randstad berekend. Vorig jaar konden 435.000 studenten aan de slag in juli en augustus. Dit jaar zijn er 455.000 jobs, dat is een stijging met vijf procent. Voor werkgevers zijn jobstudenten fiscaal interessant, omdat ze minder loonkosten moeten betalen dan voor vaste werknemers.