Dossier Aanslagen Brussel

Getroffen school herdenkt aanslagen

In Kontich hebben leerlingen, leerkrachten en ouders van het Sint-Ritacollege een herdenkingsmoment gehouden voor de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart in Zaventem en Brussel. Een groep van 90 leerlingen die die dag op schoolreis wilde vertrekken naar Italië, stond aan een incheckbalie op de luchthaven vlakbij de plaats waar twee bommen ontploften. Drie leerlingen en een leerkracht raakten gewond, maar iedereen overleefde het.

Alle 1.550 leerlingen van het College, ook zij die op 22 maart gewond raakten, waren op de plechtigheid aanwezig. Eén van hen bracht een zelfgeschreven nummer dat de emoties van die dramatische dag beschreef en ook een groepje leerkrachten deed een muzikale duit in het zakje. Onder de toehoorders was ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Trauma
"Jullie moeten een soort trauma verwerken waarvan jullie altijd dachten dat het jullie wel nooit zou overkomen", sprak Crevits de leerlingen op het einde van de plechtigheid toe. "Maar ik zie hier een enorme solidariteit en veerkracht en jullie zijn omringd door mensen die altijd voor jullie klaarstaan: leerkrachten, directie, ouders en natuurlijk medeleerlingen. Blijf erover praten en laat je nooit klein krijgen door zij die onze samenleving willen kapotmaken."

Nasleep
Algemeen directeur van het Sint-Ritacollege Luc Vercammen zei fier te zijn op leerlingen, leerkrachten en ouderraad voor de manier waarop ze met de nasleep van de aanslagen omgingen. "Alle leerlingen leefden mee, want iedereen kent wel iemand van de getroffenen", aldus de directeur. "Ook in Kontich stond de hulpverlening klaar: van onze busmaatschappij die hemel en aarde bewogen heeft om ons uit Zaventem weg te krijgen tot de lokale politie en de dienst Slachtofferhulp. Dit zullen we nooit vergeten."

"Gewoon volgen"
De 17-jarige Melanie Mertens Polak was een van de leerlingen die op Italiëreis ging vertrekken. Ze deed diezelfde avond nog haar verhaal in VTM NIEUWS. “Eerst dachten we dat er een of andere leiding ontploft was, maar toen de tweede bom afging, is iedereen beginnen te lopen”, vertelde ze toen. “Ik was volledig in paniek, maar een vriend heeft me meegesleurd. ‘Komaan Melanie, gewoon volgen, volgen!’, hoor ik hem nog roepen.”

Eigen nummer
Om alles te kunnen verwerken, heeft ze er een nummer over geschreven. Daarin omschrijft ze wat ze die dag heeft meegemaakt.