Hevig noodweer eist tweede dode in ons land

Ook vanavond trekken er opnieuw onweders boven ons land. Die gaan plaatselijk gepaard met hevige regen. In de provincie Luik is het provinciaal rampenplan afgekondigd. In Welkenraedt was een bejaarde vrouw vermist na de overstromingen. Haar levenloze lichaam werd intussen teruggevonden.

De vrouw uit Ans werd meegesleurd door het water toen ze samen met zes anderen in Bayaux ging kijken naar de wateroverlast. Haar lichaam werd deze avond teruggevonden in de buurt van een stormbekken. 

Vrijdag eiste het noodweer een eerste dode. Toen werd een man in Harsin (Luxemburg) verrast door een overstroming terwijl hij zijn bijenkorven probeerde te redden. Ook zijn lichaam werd enkele uren later gevonden.

Rampenplan
Het onweer ontwikkelde zich vanmiddag boven het zuiden en het centrum van België. Vooral in Luik is de schade het grootst, daar werd het provinciaal rampenplan afgekondigd. Negen gemeenten zijn momenteel getroffen door felle wateroverlast, onder meer Welkenraedt en Verviers. De gouverneur zegt dat inwoners het nummer 112 moeten bellen wanneer ze bedreigd worden door het wassende water. Voorts is het best zo weinig mogelijk verplaatsingen te doen tijdens het noodweer en deuren te barricaderen met planken en zandzakjes om het water buiten te houden.

Ook Vlaanderen bleef niet gespaard van de storm. Bij een zware hagelbui in de omgeving van Aalst aan de E40 vielen hagelstenen zo groot als knikkers uit de lucht. En ook in Gooik, in het Pajottenland zijn straten herschapen in een kleine rivier. In Lokeren staan hele wijken blank.