13 dingen die u niet wist over de ramadan

Voor vele moslims gaat vandaag de maand ramadan van start. Dat is de jaarlijkse vastenperiode voor moslims. Een maand lang mogen moslims niet drinken, eten, roken of seksuele betrekkingen hebben tussen zonsopgang en zonsondergang. Maar dat wist u waarschijnlijk al. Dit wist u (waarschijnlijk) nog niet:

Waarom altijd op een ander moment?
Doordat de maand ramadan elk jaar elf à twaalf dagen naar voren opschuift, begint de vastenmaand dit jaar vroeger. Vorig jaar begon de ramadan op 18 juni 2015 en duurde ze tot 16 juli 2015. De maand ramadan is de negende maand in de Islamitische kalender. Net als onze kalender telt de Islamitische kalender ook twaalf maanden van ongeveer 29 of 30 dagen. De Islamitische kalender is, in tegenstelling tot onze kalender, een maankalender. De koran verbiedt ook expliciet het invoegen van schrikkeldagen en maanden waardoor de kalender elk jaar elf à twaalf dagen achterloopt met ons zonnejaar.

Extra moeilijk in zomer?
In 2015 en 2016 zijn de vastendagen het langst en dat sinds 33 jaar. Dat komt omdat het tijdens de zomer langer licht is. Moslims vasten dan ongeveer 19 uren per dag. Ze eten en drinken niet vanaf de Fajr (dageraad) rond 03.00 uur in de ochtend en ze mogen pas terug eten tegen 22.00 uur als het Maghrib (zonsondergang) is. Tijdens de winter is dit natuurlijk veel korter.

Waarom is de maand heilig?
De maand ramadan is een heilige maand voor moslims. Het is namelijk de maand waarin de eerste soera/vers van de Koran werd geopenbaard aan de profeet Mohammed via de engel Gabriel.

Wat is het eerste dat moslims 's avonds eten?
Om het vasten te verbreken, eten moslims een dadel. Dat gebeurt tijdens de ‘Iftar’.

Hoeveel keer bidden moslims tijdens de ramadan?
Moslims moeten volgens de Islam vijf keer per dag bidden, maar tijdens de vastenmaand is er nog een extra gebed, het vrijwillig Tarawih gebed. Moslims kunnen dan tot een uur lang bidden en dat zou vergelijkbaar zijn met een flinke work-out.

Wat met make-up?
Moslimvrouwen dragen geen make-up tijdens de maand ramadan. Vrouwen die toch make-up dragen, proberen enkel een subtiele laag aan te brengen.

Wie wel en wie niet?
Sommige mensen moeten niet mee vasten zoals zwangere vrouwen, mensen die plots ziek worden of reizen. Ook menstruerende vrouwen mogen niet vasten volgens de Islam, dit komt omdat vrouwen dan ook niet mogen bidden. De dagen moeten op een later tijdstip wel ingehaald worden. Mensen die lijden aan suikerziekte of chronisch ziek zijn, hoeven niet te vasten maar moeten wel een zakaat of aalmoes geven per dag dat ze niet vasten.

Wat als je per ongeluk iets eet?
Als men tijdens het vasten per ongeluk iets eet, is de dag dat je vast nog steeds geldig. Moslims zijn dan niet verplicht om dit later in te halen. Proeven mag als je eten klaarmaakt, maar je mag niets inslikken.

Wat na de ramadan?
Sommige moslims vasten ook enkele dagen na de ramadan. In de tiende maand na het Suikerfeest, kunnen moslims zes dagen lang vrijwillig vasten, dit staat gelijk aan een jaar lang vasten. 

Waarom vasten moslims?
Ramadan is niet alleen een maand waarin moslims kunnen voelen hoe het is om honger en dorst te hebben, het is ook een maand waarin ze tegen hun zwakheden vechten, aan zelfdiscipline werken en toenadering zoeken tot God. Ook goede daden staan centraal tijdens de vastenmaand.

Vasten verplicht?
Volgens de Islam is meedoen aan de ramadan verplicht. Vasten is namelijk een van de vijf pijlers van de Islam. 

Mag je 's avonds zoveel eten als je wil?
Als moslims 's avonds gaan eten, is het de bedoeling om ook in het eten bescheiden te zijn en gezonde zaken te eten en bewust zijn van wat je eet. Daarom is een lichte maaltijd belangrijk.

Wat zeg je tegen een moslim die vast?
Wil je een moslim een succesvolle of gezegende Ramadan wensen? Zeg dan 'Ramadan Mubarek', net zoals de Britse premier David Cameron.