Commotie rond 'moslimazwempartij'

Er is commotie ontstaan over het huren van het zwembad in Plopsaland door een belangenorganisatie van moslima’s. Zij wilden enkel vrouwen in de buurt en eisten dan ook vrouwelijke redders. Volgens het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen gaat dat in tegen de wet. Dat meldt De Standaard.

Afgelopen zaterdag huurde de Brusselse vzw Marhaban het zwembad PlopsAqua af. De vrouwen hadden echter een eis: ze wilden geen mannelijke redders omdat dat in strijd is met hun geloof. Plopsa ging in op de vraag van de moslima’s en zorgde voor enkel vrouwelijke redders. “De mannelijke redders deden de vroege shift, de vrouwen de late”, klinkt het bij Plopsa. “Ik zie niet in waarom  we voor een privéfeestje niet mogen ingaan op de vraag van een klant.”

Vanuit verschillende hoeken komt er echter kritiek op de beslissing van Plopsa. Liesbet Stevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en mannen vindt dat het evenement indruist tegen de wet. “Je mag personeel niet inzetten op basis van hun geslacht.”

Ook het kabinet voor Gelijke Kansen van Elke Sleurs (N-VA) vindt de keuze van Plopsa verkeerd. “Religie mag nooit boven de wet staan of boven de antidiscriminatiewetgeving”, aldus een woordvoerder.