Heeft bliksem een rol gespeeld?

Gisteravond trokken weer zware onweders over ons land. Bij zo’n onweer was er ook een blikseminslag op de technische installaties op de sporen. Dat heeft mogelijk een rol gespeeld bij het dodelijke treinongeval, al kan niemand dat bevestigen.

“Het is een element dat zeker onderzocht wordt nu”, legt VTM NIEUWS-journalist Julie Colpaert uit. “Er zijn controleurs ter plaatse geweest en de NMBS heeft ook over die blikseminslag getweet. Uitzonderlijk is zo'n inslag niet, normaal zouden het netwerk daarop voorzien moeten zijn.”

Onderzoek
Volgens NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman is er “nog geen duidelijkheid over de oorzaak van het ongeval.” Hij bevestigt wel dat er inderdaad een blikseminslag is geweest: “Ook dat maakt deel uit van het onderzoek.”

Mogelijk zou de trein ook te snel hebben gereden. “Hoe snel de trein precies reed, maakt deel uit van het onderzoek, maar hij zou de goederentrein met een hoge snelheid hebben aangereden”, zegt Dimitri Temmerman.

Wat met de stakers?
Hier en daar wordt de vraag ook gesteld of de stakingacties van de afgelopen week niets te maken hebben met de ontsporing. Sommige actievoerders riepen zelfs op om sporen te saboteren. Maar Infrabel is formeel over die theorie: "Veiligheid gaat boven alles bij Infrabel. Als er één iets niet in orde is, zoals een seingever die er niet is, dan wordt het verkeer op die lijn stilgelegd", legt VTM NIEUWS-journalist Julie Colpaert uit.

Bekijk ook: