Treincrash: takelen wagons gestart

Bij een treinongeval in Saint-Georges-Sur-Meuse gisterenavond zijn drie personen omgekomen en negen mensen gewond geraakt. Enkelen van hen zijn in kritieke toestand. Zevenentwintig anderen werden op de plaats van het ongeval verzorgd.

Een passagierstrein die een veertigtal personen vervoerde, reed in op een goederentrein die stilstond "met een relatief hoge snelheid" rond 23.00 gisterenavond, aldus de burgemeester van Saint-Georges-Sur-Meuse.

3 doden, 9 gewonden
Drie mensen kwamen om het leven en negen slachtoffers werden naar het ziekenhuis overgebracht. Sommige slachtoffers zijn in een kritieke toestand, waardoor de dodentol mogelijk nog kan oplopen, aldus de burgemeester. Zevenentwintig andere passagiers werden ter plaatse verzorgd, en kunnen bijna naar huis vertrekken.

"De passagierstrein is er zeer erg aan toe, het is zeer indrukwekkend om te zien. De eerste wagen is helemaal omgebogen. We hebben geluk dat er niet meer slachtoffers zijn", zegt Dejon nog.

Twee wagens ontspoord
Door de botsing ontspoorden twee van de zes wagens van de passagierstrein, die op weg was van Moeskroen naar Liers. De hulpdiensten, waaronder het Rode Kruis en de brandweer van Hoei, Amay, Andenne en Luik, waren snel ter plaatse.

De gewonden werden overgebracht naar ziekenhuizen in Hoei en Luik. De andere passagiers werden opgevangen door psychosociale diensten. Ze werden ondergebracht in de abdij van Flône, waar ze opgehaald konden worden door hun familie.

Onderzoek
Het parket en speurders zijn ter plaatse om de oorzaken en de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken, aldus Infrabel. "Het parket voert verschillende onderzoeken uit", aldus burgemeester Dejon. NMBS gaat van dichtbij aan het onderzoek deelnemen, klinkt het bij de openbaarvervoersmaatschappij.

Infrabel wil zich nog niet uitspreken over de mogelijke oorzaken van het ongeval, maar woordvoerder Frédéric Sacré liet eerder al weten dat er gisteren op dezelfde lijn problemen waren door een blikseminslag. Op Twitter meldde NMBS bovendien rond 20.00 uur dat er op lijn 125 tussen Engis en Amay een storing was aan de seininrichting. Rond 21.30 was de situatie hersteld en hernam het normale verkeer.

Vanwege het ongeval wordt het treinverkeer in de regio omgeleid. Er zullen bussen worden ingezet tussen Hoei en Flémalle, aldus NMBS.