"Levensgevaarlijke" sabotage op spoor

In Mons, in de provincie Henegouwen, is er vandaag opnieuw een geval van sabotage aan de sporen vastgesteld. "Een bedieningskabel van een spoorwissel was doorgeknipt", dat zegt Fréderic Petit van Infrabel. Door de sabotage onstond het risico dat een trein zou ontsporen. De spoornetbeheerder Infrabel laat weten dat ze een klacht zal indienen.

De besturingskabels zijn noodzakelijk om controle te hebben over spoorwissels. Die zorgen ervoor dat een trein kan wisselen van spoor en dat twee treinen elkaar veilig kunnen kruisen. Die besturingskabels werden nu bij één van die wissels doorgeknipt.  

"Dat kan leiden tot levensgevaarlijke situaties, maar gelukkig werd het probleem tijdig ontdekt", aldus Infrabel-woordvoerder Petit. Een technische ploeg kon de sabotage deze namiddag al verhelpen. Vanochtend was er ook een incident in Statte, in de provincie Luik, waar een signalisatiepaneel werd weggehaald. Een trein beschadigde daardoor de bovenleiding. Sinds het begin van de spoorstaking zijn op het Waalse spoornet al verschillende daden van sabotage gepleegd.