Vrees voor bevrijding tijdens proces

Het assisenproces over de moord op de 21-jarige Mustapha El Morabit is met een vertraging van bijna anderhalf uur van start gegaan. De overbrenging van de drie beschuldigden naar het gerechtsgebouw ging gepaard met speciale veiligheidsmaatregelen.

De maatregelen zijn ingeschakeld omdat een broer van de beschuldigden Abdelhak en Samira Bali, die ook in de gevangenis zit, niet is teruggekeerd uit zijn penitentiair verlof. De ordediensten vreesden dat hij misschien zijn broer en zus zou proberen te bevrijden tijdens hun overbrenging.

Mustapha Bali zou normaal gezien vandaag komen getuigen. “Maar nu blijkt dat hij op 30 mei een dag penitentiair verlof had en niet is teruggekeerd naar de gevangenis. De politie heeft uit veiligheidsoverwegingen beslist om de beschuldigden individueel over te brengen en niet gezamenlijk”, zegt advocaat-generaal Björn Backx.

“Dat heeft wat meer tijd in beslag genomen en daardoor starten we nu dus met wat vertraging. Een concrete dreiging is er niet geweest”, aldus Björn Backx. Het verhoor van de moraliteitsgetuigen is gewoon voortgezet.