Waterpeil historisch hoog in Limburg

Het waterpeil van verschillende rivieren en beken in de provincie Limburg staat historisch hoog na de recente regenbuien. Dat heeft de Vlaamse Milieumaatschappij gemeld. In Hamont-Achel en Lummen is het water verschillende gebouwen binnengedrongen. "Er moet nu echt wel een droge periode komen zodat we onze wachtbekkens kunnen legen", zegt Katrien Smet van de VMM.

In Hamont-Achel, dichtbij de Nederlandse grens, is de Warmbeek buiten zijn oevers getreden. Drie huizen staan daar onder water. In de gemeente Spalbeek staat het waterpeil van de Demer dan weer historisch hoog, wat voor wateroverlast zorgt in het kasteel van Loye in Lummen. De brandweer probeert het water daar in te dijken met zandzakjes. Diezelfde Demer dreigt ook in Herk-De-Stad voor problemen te zorgen, daar staat een dijk op het punt door te breken.

"Het weer is nu relatief droog, dus de meest kritieke situatie lijkt achter de rug", zegt Smet. "Maar de waterlopen in het oosten van het land reageren wat trager, dus we blijven waakzaam. We hopen dat het nog even droog blijft, zodat we ook de overvolle wachtbekkens in de regio kunnen legen”, gaat ze verder.

Moeilijk te voorspellen
Het is volgens Smet moeilijk te voorspellen hoe de situatie verder zal evolueren: "Ze voorspellen voor vanavond en vannacht opnieuw regen, dus hopen we dat het waterpeil in de wachtbekkens wat zakt zodat we ook dat water nog kunnen opvangen. We blijven de situatie op de voet volgen".

Ook in delen van de Antwerpse Kempen en Vlaams-Brabant zijn al verschillende waterlopen buiten hun oevers getreden, maar voorlopig worden daar geen woningen bedreigd.