800 mensen uit huis door vliegtuigbom

De vliegtuigbom die woensdagochtend ontdekt werd bij graafwerken in Oostende, wordt door DOVO onschadelijk gemaakt. Elf straten in Oostende en drie straten in Bredene zijn volledig ontruimd.

Woensdag rond 10.30 uur werd nabij de beschutte werkplaats Oesterbank in de Vaartblekersstraat een vliegtuigbom uit de Eerste Wereldoorlog aangetroffen. Het tuig is één meter groot en bevat 100 kilogram springstof. DOVO heeft de bom in een drie meter diepe schacht geplaatst. De bom zal doorgezaagd worden om de springstof van het ontstekingsmechanisme te scheiden.

Alle bewoners in een veiligheidszone van 500 meter moeten voor enkele uren hun huis verlaten. Het gaat om ongeveer 100 woningen, verdeeld over elf straten in Oostende en drie straten in Bredene. De politie zal alle woningen één voor één controleren. Sporthal De Spui aan de Dokter Edouard Moreauxlaan fungeert als opvangplaats. Ook alle bedrijven binnen de veiligheidszone liggen stil.

In een zone van 900 meter krijgen mensen de raad om binnen te blijven, maar weg van de ramen. Het Rode Kruis voorziet vijf ziekenwagens, drie minibusjes en een 50-tal vrijwilligers om minder mobiele bewoners te evacueren en na afloop terug naar hun huis te brengen.

Tijdens het onschadelijk maken van de bom zijn ook alle straten in de buurt afgesloten voor alle verkeer. Ook alle geparkeerde wagens moeten verplaatst worden. Er zijn heel wat omleidingen voorzien. Het AZ Damiaan ligt net buiten de veiligheidszone en blijft dus wel bereikbaar.

Het openbaar vervoer zal ook hinder ondervinden tijdens de ontmanteling van de vliegtuigbom. Zo rijden er geen kusttrams tussen Bredene en Oostende. Ook het spoorverkeer zal enkele uren onderbroken zijn, maar het station van Oostende moet niet ontruimd worden. Tussen Brugge en Oostende worden pendelbussen ingezet.