Dossier Vakbondsacties

"Spoorstaking om 22 uur afgelopen"

De spoorbonden CGSP en CSC Transcom hebben aangekondigd dat de stakers vanaf vanavond 22.00 uur opnieuw aan het werk zullen gaan. Sinds vorige donderdag wordt er al gestaakt in het zuiden van het land.

De spoorvakbonden zitten deze voormiddag opnieuw samen met de directie om een oplossing te zoeken voor het sociaal conflict. "We vragen onze leden het werk te hervatten", zei Ludo Sempels van de socialistische ACOD Spoor voor het overleg begon. Zijn collega bij ACV-Transcom, Luc Piens, merkte op dat de christelijke vakbond nooit had opgeroepen te staken.

De Brusselse vertegenwoordigers van de Franstalige vleugels van de vakbonden hadden aanvankelijk gezegd dat vanaf vrijdag 22 uur de treinen opnieuw normaal zullen rijden. Michel Abdissi van de Franstalige socialistische vakbond bevestigde evenwel nog niet dat het treinverkeer op nationaal niveau zal hernemen. Hij wil eerst het resultaat van het overleg afwachten.

Week staking
In Wallonië reed er sinds vorige donderdag zo goed als geen treinverkeer. In Vlaanderen was de hinder veel beperkter maar ook voelbaar. Uitzondering was dinsdag, vanwege de nationale actiedag, toen het treinverkeer zwaarder was verstoord.

Voorzichtig positief
Minister van Werk Kris Peeters: Ik hoop dat alles zo snel mogelijk genormaliseerd is en dat men inziet dat overleg meer opbrengt dan staken en betogen. Ik heb begin volgende week een onderhoud met de werkgevers. Er wordt verwacht dat zij ook resoluut voor overleg zullen kiezen.

Bekijk ook: