24 urenstaking bij bpost op 13 juni

De vakbonden bij bpost roepen op tot een 24 urenstaking bij bpost op 13 juni. De actie zal in heel het land gevoerd worden, zegt ACOD'er Jean-Pierre Nyns. De bonden voeren actie omdat er volgens hen maar geen oplossing komt voor verschillende problemen op de werkvloer. 

"Dit is geen politieke staking, maar een actie die spijtig genoeg samenvalt met alles wat er momenteel gebeurt", verwijst Nyns bijvoorbeeld naar de spoor- en gevangenisstakingen. De bonden roepen op tot actie net nu de overname van PostNL op de klippen liep.

"We zijn niet tegen een versterking van bpost, maar wel tegen een privatisering." Zo wil de bond met de staking aandacht vragen voor het personeelsstatuut. "Er zijn personeelstoestanden op het terrein die we niet langer kunnen dulden."

ACV-vakbondsvrouw Annick Boon bevestigt: "We hebben allerlei problemen aangekaart waarvoor er nog geen begin van een oplossing is." Ze verwijst onder meer naar "een nijpend personeelstekort, een onwerkbare organisatie, de toenemende productiviteitsdrang, een gebrek aan sociale dialoog en de toegenomen inzet van zelfstandigen". Boon zegt dat de afgesprongen deal met PostNL tot ongerustheid heeft geleid op de werkvloer. "We krijgen meer en meer opmerkingen van het personeel." De 24 urenstaking zal starten op 13 juni om 5 uur.