Cipier aangevallen met mes in Merksplas

In de gevangenis van Merksplas is een vrouwelijke cipier aangevallen met een mes. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. Nadat een conflict was ontstaan tussen twee geïnterneerden, wou de cipier tussenbeide komen. De geïnterneerde viel haar daarop aan met een bestekmes. De vrouw zou bij de aanval niet gewond zijn geraakt, maar wordt wel psychisch bijgestaan. De aanvaller is ondertussen overgeplaatst naar een andere instelling.

Begin mei brak er in de gevangenis nog een opstand uit. Zo'n 200 gedetineerden weigerden toen om na de avondwandeling terug naar hun cel te gaan. Ze bezetten toen de binnenkoer, smeten met stenen en stichtten brand. De politie en de brandweer moesten ter plaatse komen om de gemoederen terug te bedaren. De schade in de gevangenis was enorm.

Modernisering nodig
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) bracht nadien een bezoek aan de gevangenis en gaf zelf toe dat die "compleet verouderd" is. Geens drong er bij de regering op aan om de geplande modernisering van het gebouw zo snel mogelijk groen licht te geven. "Het is de hoogste tijd", zei hij toen aan VTM NIEUWS, "De vorige en deze regering hadden dat niet zo lang moeten laten duren."