Scholen dicht door wateroverlast

Voor de zevende dag op rij kampen delen van Vlaanderen met wateroverlast, vooral in Limburg. Daar zijn er zelfs scholen dicht gebleven omdat de speelplaats onder water staat of omdat ze gewoon niet bereikbaar zijn. Dat is het geval in Zepperen, bij Sint-Truiden.

Het was gisteravond opnieuw miserie troef in het noorden en het oosten van het land. De zware regenval zorgde voor heel wat overlast in de Antwerpse en Limburgse Kempen. De 100-centrale in Hasselt ontving meer dan 350 oproepen voor de regio Lommel, Neerpelt en Hamont-Achel. Mensen die in de loop van vandaag nog meer overlast vrezen, kunnen in de brandweerkazerne van Lommel gratis zandzakjes afhalen.

De hulpdiensten doen al het mogelijke en geven voorrang aan het leegpompen van ondergelopen kelders. Om acht uur gisteravond gingen de hemelsluizen boven Lommel open en liepen de straten in een mum van tijd onder water. Riooldeksels kwamen omhoog en dreven rond. De politie riep de bewoners op binnen te blijven en zeker niet met de wagen door ondergelopen straten te rijden. 

De korpsen van Bree en Hasselt en de civiele bescherming bieden momenteel ondersteuning aan de brandweerzone Noord-Limburg. "We doen ons uiterste best om iedereen zo snel mogelijk te helpen, maar rekenen ook op enig begrip van onze inwoners", zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. "We raden mensen met waterschade aan om foto's te nemen van de geleden schade. Donderdag zal het stadsbestuur een aanvraag tot erkenning indienen bij het rampenfonds. We informeren de bewoners dan zo snel mogelijk over de te volgen procedure", aldus de burgemeester van Lommel.