Van communautaire rel tot nationale panda

In Pairi Daiza is een babypanda geboren en het hele land staat in rep en roer. Maar waarom wordt er nu zoveel aandacht geschonken aan die reuzenpanda’s? En hoe verliepen de jaren van de panda's op Belgische bodem? Een overzicht:

In 2013 besluiten China en België om twee Chinese reuzenpanda’s naar ons land te sturen. Die beslissing wordt op het allerhoogste niveau genomen en moet ook de diplomatieke banden tussen beide landen versterken. Xing Hui en Hao Hao, beiden vier jaar oud, worden voor een termijn van vijftien jaar uitgeleend aan Pairi Daiza in het kader van een kweekprogramma. Reuzenpanda's behoren tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld. In het wild zijn er nog maar zo'n 1.600, een 300-tal leeft in gevangenschap. Net daarom is het voor België een unieke kans om de panda's te kweken.

Communautaire rel
Terwijl in China alles wordt klaargemaakt voor de verhuis, bereidt dierenpark Pairi Daiza zich uitgebreid voor op de komst van de twee panda's. Dat moet ook, want de pandakwestie zorgde in ons land voor een communautaire rel, aangezien ook de Zoo van Antwerpen wilde de dieren in hun zoo. De zoo greep een aantal jaren terug ook al nipt naast de komst van enkele panda's. De N-VA had dan ook gehoopt op steun van premier Di Rupo, maar die kwam er dus niet.

De communautaire kwestie verleidt zelfs N-VA-voorzitter Bart De Wever tot een mopje. Op de Vlaamse Nacht van de Televisiesterren verschijnt De Wever in pandapak op het toneel. Op de koop toe valt hij van het podium.

"Panda's zijn diplomaten"
Op 22 februari wordt in China een officiële afscheidsceremonie gehouden voor de twee panda's. Onder meer de Belgische ambassadeur in China, Michel Malherbe, woont de plechtigheid bij. Hij benadrukt dat de panda's ook diplomaten zijn, die de banden tussen België en China versterken. Hij overhandigt de Chinese autoriteiten symbolisch een visum op naam van de panda's. Na een stevig vuurwerk, worden de panda's op een vliegtuig richting België gezet.

Onthaald als staatshoofden
Bij aankomst op de luchthaven in Zaventem op 23 februari 2014 worden de panda’s Hao Hao en Xing Hui als staatshoofden ontvangen. Onder meer premier Elio Di Rupo en de Chinese ambassadeur zorgen voor een hartelijk onthaal. Ook enkele ministers van de federale regering wonen de aankomst bij. Onder strenge beveiliging worden de panda’s overgebracht naar dierenpark Pairi Daiza.

Bij aankomst in Pairi Daiza staat heel wat volk de panda's op te wachten. Maar die krijgen de dieren niet te zijn, want ze worden onmiddellijk in quarantaine geplaatst om te bekomen van hun lange reis.

Xing Hui te braaf
De komst van de panda's legt dierenpark Pairi Daiza en de economie geen windeieren. De bezoekersaantallen stijgen fors en mensen komen van ver om een glimp van de panda's te bewonderen. Toch loopt het kweken niet van een leien dakje, want panda's staan niet bekend om hun groot libido en een pandavrouwtje is maar 24 tot 72 uren vruchtbaar. In 2015 komt er in elk geval geen welpje, want het mannetje Xing Hui is er nog niet klaar voor. Volgens zijn verzorgers is hij nog wat jong en moet hij rijper en dominanter worden. Er is wel interesse tussen de twee, wat de hoop op een pandajong in de toekomst aanwakkert.

Kunstmatige inseminatie
In februari 2016 worden de grote middelen ingezet, dit jaar moet het gebeuren. Om de reuzenpanda Hao Hao te bevruchten, vervoegt pandaexpert Li Descheng samen met zijn assistent het team van verzorgers en wetenschappers in Pairi Daiza. Beide wetenschappers zijn experts van de China Conservation and Research Center for the Giant Pandas in Sichuan.

Waar Xing Hui een jaar eerder nog te jong en de braaf is, is hij dit jaar te vijandig tegenover het loopse wijfje Hao Hao. Daarom kan het niet tot natuurlijke conceptie komen en wordt er geopteerd voor kunstmatige inseminatie. Op 12 februari komt Pairi Daiza met het heuglijke nieuws dat Hao Hao twee keer kunstmatig geïnsemineerd is. Aanvankelijk is niet duidelijk of Hao Hao effectief zwanger is, maar de wijfjespanda vertoont de weken nadien steeds meer tekenen van een zwangerschap. Het hele land heeft goede hoop dat er dit jaar een welpje komt.

Gelukt!
Op vrijdag 2 juni is het dan eindelijk zover. Hao Hao bevalt in Pairi Daiza van een babyreuzenpanda. Het jong weegt 171 gram en zijn moeder toont affectie, wat de overlevingskansen van het jong bevordert.