Dossier Aanslagen Brussel

Vertrekhal Zaventem weer operationeel

Sinds vanochtend is de vertrekhal op Brussels Airport opnieuw operationeel. Alle passagiers kunnen inchecken in de hal. De tijdelijke constructie die na de aanslagen werd opgesteld, is buiten dienst.

Amper 2,5 maanden na de aanslag hervat Brussels Airport de normale operatie in de vertrekhal. Sinds kort is ook een nieuw vluchtschema van kracht waardoor 28 vluchten per uur mogelijk zijn. Het aantal wordt de komende weken progressief opgetrokken naar 44 vluchten per uur.

“Er zijn vandaag 35.000 passagiers die vanop Brussels Airport vertrekken, op een drukke zomerdag zijn dat er 45.000”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Eva Peeters. “De vraag is natuurlijk hoe het dan zal verlopen. De eerste drukke zomerdag zal dus de echte test zijn voor de luchthaven.”

Niet meer met auto tot voor ingang
Vandaag verloopt alles zo vlot dat de luchthaven zelfs heeft laten weten dat je niet meer drie uur op voorhand aanwezig moet zijn, twee uur is al voldoende. “We gaan dus opnieuw naar de normale situatie van voor de aanslagen”, zegt Peeters. “Toch zal het nooit helemaal hetzelfde zijn. Zo zal je nooit meer met je auto tot voor de luchthaven kunnen rijden. De politie wil dat niet meer, puur voor de veiligheid. Ze zouden liever hebben dat de kiss&ride-strook er niet meer komt.”

Bekijk ook: