Panda Hao Hao bevalt in Pairi Daiza

In Pairi Daiza is Hao Hao vannacht bevallen van een kleine reuzenpanda. We weten nog niet heel veel over de panda maar wel dat het een mannetje is en 171 gram weegt. De panda werd geboren om 2.02 uur vannacht en stelt het goed. Moeder Hao Hao toont veel affectie voor haar zoontje, wat de overlevingskansen van de panda uiteraard bevordert.

Hao Hao bleef gisteren de hele dag rustig binnen. Haar weeën startten om 23u en om 02u02, op donderdag 02 juni 2016, kwam haar eerste jong ter wereld, onder het goedkeurend oog van haar verzorgers en de Chinese experten.

Hao Hao toonde onmiddellijk tekenen van affectie ten opzichte van haar jong. Ze beschermde hem in haar muil, waste hem en hield hem dicht bij zich. Na deze eerste zeer tedere uren, maakten de Chinese experten een eerste contact met haar. Ze betraden voorzichtig haar verblijf, om beetje bij beetje haar vertrouwen te winnen.

Flinke jongen
Hao Hao liet de verzorgers een melkstaal afnemen en stond haar kleintje even af. Het jong werd onderzocht, het geslacht bepaald en hij werd gewogen. Hao Hao’s eerste baby is een flinke jongen van 171 gram.

Eerste cruciale dagen
De experten en de verzorgers hebben de eerstkomende dagen als prioriteit om ervoor te zorgen dat Hao Hao haar goede zorgen verder zet en haar jong blijft voederen. Als het nodig blijkt te zijn kan er overgestapt worden naar flesvoeding.

"Ook al zijn we ongelooflijk blij, we mogen niet vergeten dat een groot aantal van de babyreuzenpanda’s hun eerste levensjaar niet halen. We geloven sterk dat Hao Hao alle kwaliteiten heeft om een uitstekende moeder te zijn en zetten alle middelen in om de overlevingskansen van haar baby te vergroten en haar de beste zorgen te kunnen bieden", vertelt Eric Domb, "De laatste weken werden structurele aanpassingen doorgevoerd om een baby te kunnen ontvangen en werd ons team versterkt door twee experten van het China Conservation and Research Center for the Giant Panda. Dit is wereldwijd de derde baby panda die dit jaar geboren wordt."

Tranen van geluk
De komst van de babypanda maakt de medewerkers van Pairi Daiza erg gelukkig. De hoofdverzorgster kon zelfs haar tranen niet bedwingen wanneer ze de pers te woord moest staan.

Inseminatie
Begin februari werd Hao Hao twee keer kunstmatig geïnsemineerd. Het was echter tot nu afwachten of het vrouwtje effectief zwanger was, maar haar gedrag vertoonde wel tekenen van een zwangerschap. Vannacht is Hao Hao dan ook bevallen van een pandajong, maar een naam voor het diertje is er nog niet.

De reuzenpanda bevindt zich op de IUCN Redlist van bedreigde diersoorten. "In het wild zijn er minder dan 2.000 panda's te vinden en dat maakt dat elke geboorte van cruciaal belang is voor het behoud van de soort", klinkt het. Tot heden zijn er maar twee Europese landen die dankzij de hulp van China geslaagd zijn in hun pogingen tot voortplanting van de soort: Oostenrijk en Spanje. België is dus het derde land in Europa dat een pandababy mag verwelkomen.

Bekijk ook: