Weer geen akkoord tussen bonden en NMBS

De vakbonden en directie hebben opnieuw het kabinet van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) verlaten zonder akkoord. Er is nog geen nieuwe datum vastgelegd voor verdere onderhandelingen. Of er morgen verder gestaakt wordt, is nog niet duidelijk. Er wordt verwacht dat in Wallonië de staking zal aanhouden, zegt VTM NIEUWS-journalist Kenneth Dée.

De bonden en directie zijn opnieuw niet tot een akkoord gekomen. Luc Piens van het ACV vertelt dat er vier uur is vergaderd, maar dat er geen schot in de zaak is gekomen. "Het resultaat is hetzelfde als vorige week. We bekijken morgen intern wat we kunnen doen. We hebben voorlopig nog geen nieuwe datum gekregen om terug te komen naar de maatschappij." Piens kon voorlopig niet zeggen of er morgen gestaakt wordt.

Volgens VTM NIEUWS-journalist Kenneth Dée zal de situatie morgen dus onveranderd blijven. "In Vlaanderen zal de hinder beperkt blijven, maar in Wallonië zullen er opnieuw weinig treinen rijden."

Bonden ontgoocheld
De bonden vertrokken ontgoocheld van het overleg. Volgens Ludo Sempels van de socialistische vakbond ACOD kwam er geen toenadering van de directie. "Integendeel, ze wil een paritair comité om de maatregelen te bevestigen twee weken vroeger laten plaatsvinden. Dat maakt het volgens de bonden onmogelijk nog alternatieven te berekenen", klinkt het bij Sempels. "Men verkiest het gestructureerde conflictmodel in plaats van het overleg", aldus nog Piens.

De bonden zullen morgen al hun achterban raadplegen over de te volgen strategie. Enkele tientallen vakbondsmilitanten die de vakbondsdelegatie de hele middag in de regen opwachtten, riepen meteen luidkeels op tot een staking "tot de finish". "Ik verwacht dat we nog niet aan het einde zijn van de sociale problemen bij de spoorwegen", concludeerde een sombere Sempels.