MIVB neemt afscheid van klassieke tickets

Vanaf 1 juli voert vervoersmaatschappij MIVB de tickets met magneetstrook definitief af en zullen enkel nog de MOBIB-kaarten en papieren tickets met een chip kunnen worden gebruikt. Dat vertelt Ann Van Hamme, woordvoerster van MIVB aan VTM NIEUWS.

De maatschappij verwijdert op 1 juli alle 3.700 oranje ontwaardingstoestellen, waarmee tickets met magneetstrook worden gevalideerd. De reden hiervoor is dat techniek waarop het systeem stoelde, compleet verouderd is. De apparaten kunnen nog wel gebruikt worden, maar zijn niet meer in productie. Ze vervangen kan dus niet meer.

Reizigers die na 1 juli nog tickets met een magneetstrip in hun bezit hebben, kunnen die inruilen of de resterende ritten lop een MOBIB-kaart overladen. De MIVB begon al in april 2015 met de stapsgewijze vernieuwing van het ticketsysteem. In juli vorig jaar stopte de verkoop van de vijf- en tienbeurtenkaarten met magneetstrook, in februari maakte de vervoersmaatschappij komaf met de tickets van magneetstrook voor een rit, een dag en een rit naar de luchthaven. Toeristen of eendagsreizigers kunnen dus nog steeds papieren tickets aankopen. Die zullen een chip bevatten die ook aan het MOBIB-apparaat kunnen ontwaard worden.

Universeel vervoersbewijs
"Het vernieuwende aan het MOBIB systeem is dat op termijn ook parkeertickets en andere tickets op je kaart zullen kunnen geplaats worden. Zo wordt je MOBIB-kaart een universele Brussel kaart." Het gaat zelfs nog een stap verder, want binnenkort zal je je MOBIB-kaart bij alle vier vervoersmaatschappijen in België kunnen gebruiken. "TEC en NMBS zijn zo goed als rond met het invoeren van het systeem op hun voertuigen. Bij De Lijn zitten ze in een laatste fase," vertelt Van Hamme nog.

De tarieven blijven dezelfde. Die veranderen enkel op 1 februari en zullen dus voorlopig ongewijzigd blijven.