Betalen met kaart vanaf vandaag goedkoper

Betalen met bankkaart wordt vanaf vandaag goedkoper. Acht op de tien winkeliers zullen geen toeslag meer vragen als u kleine bedragen met bancontact wil betalen. Dat blijkt uit een enquête van zelfstandigenorganisatie NSZ. Het wordt vooral voor de winkeliers zelf een stuk goedkoper: voor bedragen onder de vijf euro betalen zij nu maar 2 cent meer in plaats van 5 cent.

“Deze stevige prijsdaling in het voordeel van de handelaar werd jarenlang bepleit door onze organisatie en moet het elektronisch betaalverkeer in ons land een fikse boost geven”, zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van NSZ. Een betaling met bancontact onder de 5 euro kost een handelaar vanaf vandaag 2 eurocent, terwijl betalingen tussen 5 en 10 euro hem voortaan 5 eurocent kosten. Op dit moment rekent 19 procent van de handelaars een toeslag aan wanneer klanten elektronisch betalen, vooral wanneer het om bedragen onder de 10 euro gaat.

Door de prijsverlaging zal 82 procent van de handelaars die zo’n toeslag aanrekenen die extra kost voor de klant nu verminderen of zelfs volledig afschaffen. Dat blijkt uit een enquête van NSZ waaraan 185 handelaars hebben deelgenomen.

Eens een Europese richtlijn omgezet is in Belgisch recht zal een handelaar trouwens geen hoger bedrag meer mogen vragen dan de werkelijke transactiekost die een elektronische betaling met zich meebrengt.