Dossier Aanslagen Brussel

Politie had Abrini al maanden in het oog

Mohamed Abrini, ook gekend als ‘de man met het hoedje’, werd maandenlang gevolgd door de Belgische politie. Dat schrijft de Franse krant Le Parisien en is intussen bevestigd aan VTM NIEUWS. Agenten hebben hem van eind juli tot en met 13 november, de dag van de aanslagen in Parijs, in de gaten gehouden. Gedurende die periode werd hij geregeld gezien in het gezelschap van Salah Abdeslam. De politie en het parket willen geen commentaar geven.

De Belgische politie begon Abrini te volgen op 27 juli 2015 in het kader van een terrorismeonderzoek dat op 13 juli geopend werd. Op 25 juni 2015 was Abrini, die net vrijgelaten was uit de gevangenis, vertrokken naar Turkije. De politie vreesde dat hij zou doorreizen naar Syrië en startte een zoektocht naar de man.

Toeristisch uitstapje
Toen Abrini terug was in België, merkte hij dat hij geseind stond bij de politie. Hij gaf zich vrijwillig aan bij de politie in Molenbeek. Daar beweerde hij dat hij enkel een toeristisch uitstapje naar Istanboel had gemaakt en dat hij een week in Londen en twee dagen in Parijs was geweest vooraleer hij teruggekeerd was naar Brussel.

Van de radar verdwenen
De politie vond dat verdacht en besliste om het huis van de terrorist in de gaten te houden. Dat bleven ze doen tot 13 november 2015, de dag van de aanslagen in Parijs. Toen verdween Abrini volledig van de radar. Pas op 8 april 2016 werd hij gearresteerd in Anderlecht.

Mohamed Abrini, ook gekend als 'de man met het hoedje', is de derde dader van de aanslagen op Zaventem. Hij liet een koffer met explosieven achter en ging op de vlucht. Hij wordt beschuldigd van deelname aan een terroristische organisatie, terroristische moorden en pogingen tot moord in het kader van de aanslagen in Brussel en Zaventem.

Bekijk ook: