Bijna helft cipiers werkt niet in Sint-Gillis

In de gevangenis van Sint-Gillis, waar de vakbonden vanaf vandaag geen staking meer erkennen, is de helft van het personeel aan de slag. Dat bevestigt Filip Dudal van ACV-Openbare Diensten. Volgens de directie zijn 37 cipiers aan de slag, terwijl er 63 nodig zijn.

Er wordt al vijf weken gestaakt in de Brusselse en Waalse gevangenissen, en dus ook in die van Sint-Gillis, waar de meerderheid van het personeel Franstalig is. Maar Sint-Gillis valt onder de bevoegdheidvan directie Noord. Omdat de Nederlandstalige vakbonden en de Franstalige liberale vakbond SLFP maandag het protocol voor het gevangeniswezen hebben ondertekend, zullen de bonden vanaf vandaag geen enkele staking in de gevangenis van Sint-Gillis meer erkennen.

Volgens Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het gevangeniswezen, zijn vanochtend 37 cipiers aan de slag gegaan, terwijl een ploeg uit 63 mensen bestaat. Ook gisteren was dat het geval. "Er hebben zich 44 mensen ziek gemeld, 6 kunnen door de spoorstaking niet op hun werk raken en 16 mensen zijn in staking", aldus de woordvoerster. De directie zal proberen douches, telefoneren en de wandeling voor de gedetineerden door te laten gaan. "Bezoek is onmogelijk", aldus de woordvoerster.

Lantin
Aan de gevangenis van Lantin in Luik staat een zware stakingspost, die dreigt de leveringen en het bezoek aan de instelling te blokkeren. De directie heeft om bijstand van de politie gevraagd. In Lantin, waar 900 gedetineerden gehuisvest zijn, wordt ook nog steeds gestaakt door de cipiers. Er zijn 22 werkwilligen aan de slag, bijgestaan door 25 agenten en 20 militairen.