Nog beperkte hinder op het spoor

Het spoorverkeer ondervindt ook vandaag opnieuw hinder door de spoorstakingen, al blijft de hinder in Vlaanderen beperkt: over heel Vlaanderen reed om 7 uur iets meer dan 80 procent van de treinen. In Wallonië rijdt goed 20 procent van de treinen. Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit verwacht dat dit het scenario wordt voor de rest van de voormiddag. "Het is hetzelfde beeld als de voorbije dagen, met uitzondering van gisteren natuurlijk", zegt Petit. "De avondspits zal mogelijk wat moeilijker worden, zoals we dat al zien sinds vorige week donderdag."

Om afgeschafte treinen en vertragingen op de lijn Antwerpen-Brussel te vermijden, probeert de spoorwegmaatschappij om de treinen die normaal gezien doorrijden tot Charleroi, te beperken tot Brussel. "Dat lukt voorlopig redelijk goed, waardoor ook op die lijn de hinder beperkt blijft", zegt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Op die lijn rijdt 70 procent van de treinen.

Op de verbinding Oostende-Brussel rijdt 80 procent, op de lijn Leuven-Brussel 60 procent. "Die laatste lijn rijdt normaal gezien door naar Luik, maar de treinen worden beperkt tot Leuven", zet Temmerman. Op de verbindingen naar de luchthaven rijdt iets meer dan 80 procent. Eén seinhuis is nog altijd niet operationeel, dat van het Henegouwse Quévy.

Hinder Wallonië verbetert
De toestand op het Waalse spoor is stilaan wel aan het verbeteren. "Er rijden momenteel op bijna alle lijnen een aantal treinen, behalve op de Henegouwse", zegt spoorwegmaatschappij NMBS. De NMBS verduidelijkt dat het ritme van de treinen in Wallonië afhangt van het beschikbare personeel en eventuele stakingsposten.

Zo kunnen de Henegouwse stations van Aat en Bergen door stakingsposten niet bediend worden. Door personeelstekort rijden er bovendien geen treinen tussen Luik en Tongeren, en Luik en Maastricht. Er rijden wel treinen tussen onder meer Luik en Landen, Charleroi en Brussel, Namen en Brussel, Namen en Luik en in de provincie Luxemburg.

Onaanvaardbaar
De stakers hebben ook enkele sporen geblokkeerd. "Het zijn daden die absoluut onaanvaardbaar zijn", zegt Frederic Petit van Infrabel. "Ze hebben kortsluitingskabels geplaatst op het spoor en dat zorgt ervoor dat de seinen niet meer kunnen functioneren Wat een enorme zware inbreuk is op de spoorveiligheid." Wie dit gedaan heeft, weet Infrabel nog niet, "maar we aanvaarden dit niet en dienen klacht in tegen deze sabotage".

Vergadering uitgesteld
De vandaag geplande vergadering tussen spoordirecties en vakbonden naar aanleiding van de al een week aanhoudende wilde staking zal starten om 15.00 uur. Eerder was er sprake van een vergadering om 08.00 uur. "Op vraag van de syndicale organisaties wordt de vergadering met de directie van deze ochtend verplaatst naar 15 uur", luidt het bij HR Rail, de juridische werkgever van het spoorpersoneel. Het uitstel wordt bevestigd aan vakbondszijde. "Geen speciale reden", klinkt het daar.

De spoorwerknemers, vooral aan Franstalige kant, protesteren sinds vorige woensdag tegen een vermindering van de kredietdagen. Een staking voor "onverdedigbare voordelen", hekelde NMBS-topman Jo Cornu gisteravond.