Schip vaart tegen brug in Antwerpen

De brug tussen de Ingenieur Menneslaan en de IJzerlaan over het Albertkanaal in Antwerpen is vannacht opnieuw vrijgegeven voor het verkeer na het scheepvaartongeval van gisteravond. Dat zegt de Antwerpse lokale politie. Het binnenschip dat met de stuurhut tegen de onderkant van de brug was gevaren en er vast was komen te zitten, is ontzet kunnen worden en aan de kant gelegd. Eén opvarende die zich in of in de buurt van de stuurhut bevond, raakte zwaargewond, maar verkeert niet in levensgevaar.

Omdat er acht opvarenden aan boord waren en het ongeval zowel voor hinder voor het weg- als het scheepvaartverkeer zorgde, werd dinsdagavond even de coördinatiefase van het rampenplan afgekondigd opdat alle hulpdiensten op een zo efficiënt mogelijke manier konden worden ingezet. Uiteindelijk moest de brandweer slechts één gewonde evacueren.

Het schip kwam omstreeks 2 uur weer vrij nadat het zwaarder was gemaakt door het te vullen met water. Op die manier zakte het wat dieper in het water van het kanaal en kon het uit de vaargeul getrokken worden. De bevoegde diensten deden vervolgens nog een inspectie van de toestand van de brug, waaruit bleek dat er geen stabiliteitsprobleem was en de brug weer kon worden vrijgegeven.