Ook woensdag hinder op sporen?

De stakingsaanzegging die de socialistische spoorbond ACOD vanochtend indiende voor de komende drie dagen, is niet aanvaard door HR Rail. De juridische werkgever van het spoorwegpersoneel aanvaardt de stakingsaanzegging niet omdat de aanzeggingstermijn niet gerespecteerd werd.Of er morgen hinder zal zijn bij het spoor, is nog niet duidelijk. ACOD roept op om opnieuw aan het werk te gaan. Toch lijkt het einde van de stakingen nog niet in zicht.

HR Rail waarschuwt er in een persbericht voor dat medewerkers die staken, ongewettigd afwezig zullen zijn. De spoorbond schort daarom de stakingsaanzegging voorlopig op.

Staking niet gedekt
Spoorbond ACOD schort in "afwachting van juridisch onderzoek van onze kant" de stakingsaanzegging op en informeert zijn leden dat de staking niet gedekt kan worden. De spoorbond benadrukt wel dat de staking van maandagavond en dinsdag rechtsgeldig is en dat "eventuele strafmaatregelen naar militanten en leden die de voorbije dagen spontaan gestaakt hebben, door onze organisatie zullen gecontesteerd worden". "We beraden ons eerstdaags binnen onze nationale instanties over de verder te volgen strategie", besluit de vakbond op zijn website.

Einde staking in zicht?
Toch lijkt het einde van de stakingen nog niet in zicht. De spoorwerknemers, vooral aan Franstalige kant, protesteren tegen een vermindering van de kredietdagen. Vandaag kwam daar de actiedag van de openbare diensten bij. De NMBS verwacht dat ook woensdag het treinverkeer verstoord zal zijn.

Volgens de NMBS is het onmogelijk de impact en de plaats van de stakingsacties woensdag te voorspellen. De spoorwegmaatschappij zegt alles in het werk te stellen om de hinder zo veel mogelijk te beperken en raadt reizigers aan zich voor vertrek goed te informeren via de NMBS-informatiekanalen: de website www.detrein.be, de Twitter- en Facebookaccounts, de NMBS-app en de aankondigingen in de stations. 

Opnieuw Vlaanderen vs. Wallonië
Terwijl de Vlaamse bonden oproepen niet de staken, doen de Franstalige bonden gewoon het omgekeerde. Dat bevestigt ook VTM NIEUWS-journalist Kenneth Dee. "Zowel de socialistische als de christelijke vakbonden zeggen dat er de volgende dagen kan gestaakt worden. Er zal ook een stakersvergoeding zijn voor de mensen die actie voeren".