De Croo: "Zoek privépartner voor NMBS"

Het is hét moment om op zoek te gaan naar een privépartner met expertise voor de NMBS. Dat zegt vice-eerste minister Alexander De Croo (Open Vld). "De NMBS heeft nood aan een nieuwe wind". 

De Croo maakt de vergelijking met bpost en Proximus, die in het verleden ook hun kapitaal openstelden voor privépartners met expertise. "Belgacom deed dat op een moment dat het bedrijf een boost moest krijgen, onder meer inzake netwerken. Idem voor bpost. En kijk waar ze nu staan. Proximus is een modern bedrijf. Bpost is het sterkste postbedrijf van Europa".

Voor De Croo is nu ook voor de NMBS dat moment gekomen. "Er komt een nieuwe ceo. Die zou de opdracht moeten krijgen om te kijken naar een privépartner die mee in het kapitaal kan stappen". Voor de minister moet in eerste fase de overheid wel de controle houden.

"Er moet nieuwe wind door NMBS"

Het voorstel van federaal vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) om een private partner "met expertise" te betrekken bij de NMBS, zoals dat het geval is bij Proximus en bpost, zaait nog meer sociale onrust bij het personeel. Dat vreest Luc Piens, sectorverantwoordelijke spoor bij ACV-Transcom. "Zo'n voorstel doen, dat ligt in zijn liberale geest", zegt Piens over de vicepremier. "Maar nu moet niet aan privatisering gedacht worden. Er is veel schuld, en er is sociale onrust. Met zo'n voorstel gooit hij nog meer olie op het vuur."